RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

I stoka teško podnosi vrućinu

Sanda Mileusnić | 30. jul 2019. | 13:38 | Poljoprivreda

I stoka teško podnosi vrućinu

Letnji period i visoke temperature kod domaćih životinja  mogu  izazvati toplotni stres, smanjenje proizvodnje mleka i opadanje plodnosti. Da bi smanjili posledice, farmeri treba da vode računa o njihovoj ishrani, smeštaju, kao i da im obezbede dovoljne količine čiste vode, savetuju stručnjaci.

Toplo vreme,  pogotovo u kombinaciji sa visokom vlažnošću vazduha, može biti pogubno za životinje. Iz Poljoprivredne stručne službe savetuju nabavku ventilatora, kao i da se štale redovno izđubravaju i provetravaju. Čista voda u velikim količinama mora uvek biti dostupna životinjama, a hranjenje bi trebalo obaviti rano ujutru ili kasno uveče, kada temperatura opadne.

U letnjem periodu  proizvodnja mleka podbacuje  za  20 do 40 odsto, a osim količine, opada i sastav mleka i kolostruma i često ne dolazi ni do nagona za parenjem. Krave koje su u prvoj laktaciji bolje podnose vrućinu od onih u drugoj polovini gestacije, objašnjava Ljiljana Uzelac, stručni saradnik za stočarstvo.

Životinje koje imaju tamniju kožu, podložnije su toplotnom stresu, ali su svinje izuzetak. Njihovo salo ne dopušta im znojenje i tu dolazi do problema, napominje naša sagovornica.

Poljoprivredna stručna služba na terenu savetuje farmere kako da se pripreme za leto i izbegnu smanjenje proizvodnje.

Ostale vesti iz ove kategorije