RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Okončan projekat Agrocraft 2

Sanda Mileusnić | 28. avgust 2019. | 11:39 | Poljoprivreda

Okončan projekat Agrocraft 2

Projekat prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, Agrocraft 2, okončan je završnom konferencijom , na kojoj su se mogla čuti iskustva učesnika. Cilj saradnje poljoprivrednika sa obe strane granice bio je formiranje zajedničkog brenda domaćih proizvoda „Juliška“, a partneri na projektu su bili RUG Ludašpusta iz Hajdukova i Homokkert KFT iz Moraholoma.

Proizvođač paprike i paradajza, Gabrijela Grunčić, u projektu je učestvovala sa svojim proizvodima — kečapom i paprikom u medu. Ističe da je od mentora  mnogo naučila, prvenstveno o internet prodaji, zahvaljujući kojoj  može jednostavnije i brže da dođe do kupaca.

Jedan od saradnika na projektu, inženjerka prehrambene tehnologije, Irma Rudić, učesnicima je davala savete o procesu proizvodnje, kao i o zakonodavnom okviru kojeg se moraju pridržavati kako bi izašli na tržište.

U projekat je bilo uključeno 11 proizvođača, osam iz Srbije i troje iz Mađarske, koji su zajedno kreirali 20 novih proizvoda brenda „Juliška“. Zbog zakonodavnog okvira, većina proizvoda se još uvek  ne može naći u slobodnoj prodaji, već je dostupna samo putem interneta. Naglasak je stavljen na kvalitet, jer ljudi uglavnom nemaju poverenje u domaće proizvode, objašnjava Čila Abraham iz Udruženja „Ludašpusta“.

Projekat Agrocraft 2 započeo je u martu prošle godine, a realizovan je sredstvima u iznosu od oko  300.000 evra.

Ostale vesti iz ove kategorije