RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U ratarstvu radovi u jeku

Sanda Mileusnić | 9. septembar 2019. | 13:22 | Poljoprivreda

U ratarstvu radovi u jeku

U subotičkom ataru žetva suncokreta je pri kraju, požnjeveno je oko 95 odsto površina, sa prosečnim prinosom oko 3,4 tone po hektaru. U toku je i berba kukuruza, sa očekivanim  rodom oko 8 tona po hektaru, dok će ubiranje soje početi za nedelju dana. Setva uljane repice je započela, a do sada je zasejano oko 300 hektara.

Kada je suncokret u pitanju, ratari sa prinosom mogu biti zadovoljni, kada se u obzir uzmu vremenske prilike, napominje direktor Poljoprivredne stručne službe, Damir Varga.

Ubiranje kukuruza počelo je prošle nedelje, a trenutno se bere  visokokvalitetno zrno sa tridesetak odsto vlažnosti za proizvodnju silaže.  Ovogodišnji rod slabiji je od onog prethodne godine, ali je ipak iznad višegodišnjeg proseka.

Setva ozimih kultura polako je počela, od očekivanih 6500 hektara pod uljanom repicom, do sada je zasejanom oko 300, i to u atarima Starog Žednika, Đurđina i Mišićeva, gde je pre desetak dana pala obilnija kiša.

Ratari bi setvu uljane repice trebalo da završe do 25. septembra, što je prema proceni stručnjaka optimalan rok, jer oktobarska setva  daje znatno slabije rezultate, što je iskustvo od prošle godine i pokazalo. Iz Poljoprivredne stručne službe očekuju da će u naredne dve nedelje biti ostvareno oko 75 odsto plana setve ove kulture.

Ostale vesti iz ove kategorije