RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Lešnici – isplativ posao za strpljive

Sanda Mileusnić | 10. septembar 2019. | 14:32 | Poljoprivreda

Lešnici – isplativ posao za strpljive

Uzgoj leske isplativ je posao, ali za strpljive. Na tri hektara u Makovoj sedmici, Nikola Miletić ima oko 1000 stabala, a iako još uvek nisu u punoj rodnosti, prvi rezultati su već vidljivi.

Na površini od dva hektara, nalazi se zasad lešnika kalemljen na mečijoj lesci, star osam godina, koji već poslednje tri daje plodove. Ima tu nekoliko sorti, enis, halski džin, rimski i istarski dugi lešnik.

Žbunasti tip lešnika počinje da daje plodove već nakon četiri, pet godina, dok u punu rodnu snagu dospeva oko osme, devete godine. Kalemljeni na drugu stranu, puni rod daje od desete godine. Iako je ova godina za uzgajivače bila malo lošija, ploda će ipak biti. Jedno stablo leske u punom rodu, može da da između četiri i šest kilograma jezgra, a kako je njegov zasad još uvek mlad, naš sagovornik očekuje jednu do dve kile očišćenog ploda.

Uzgoj leske se isplati, jer je cena stabilna i dobra, plodovi nisu kvarljivi, a potražnja je velika, pa čak i kao dodatna delatnost na manjim površinama može da donese solidan prihod, objašnjava  Nikola.

Kada je održavanje u pitanju, leska spada među manje zahtevne voćke, jer joj ne treba mnogo orezivanja, ni tretiranja, poručuje ovaj proizvođač.

Ostale vesti iz ove kategorije