RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Voće dobro rodilo ove godine

Sanda Mileusnić | 11. septembar 2019. | 14:23 | Poljoprivreda

Voće dobro rodilo ove godine

Sezona voća je pri kraju, većina je već obrana, a ostale su još jabuke i kruške. Ovogodišnji rod je bio dobar, kajsije, breskve i nektarine dale su oko 30 tona po hektaru. Očekivani prosečni prinos jabuka je 50, a krušaka 25 do 30 tona.

Tavankutske jabuke Janoša Etveša, ove godine dobro su rodile. Među 720 stabala, najviše je ajdareda, a uzgaja i sorte jonagold, gloster, jonatan i zlatni delišes.

Voće u subotičkom ataru ove godine dobro je prošlo, biljke su u trenutku kada ih je mraz zahvatio bile u fazi u kojoj nije mogao mnogo da našteti, ali je ona bila najvidljivija kod breskvi i nektarina.

Jabuka je na nekoliko lokacija bila zahvaćena gradom, i tamo je bilo roda, ali lošijeg kvaliteta, pa će ti plodovi biti za industrijsku preradu. U ekstenzivnim zasadima jabuka može da donese oko 30 tona, dok u onim intenzivnim  ide i do 80 tona po hektaru. U poslednje vreme primećeno je i njihovo proređivanje, jer na tržište uglavnom ide prva klasa, za koju su kriterijumi visoki.

Pad roda primećen je kod kruške viljamovke, koja je već obrana i dala je oko 25 tona po hektaru, dok se za berbu ostalih zimskih sorti čeka da plod dostigne zrelost.

Ostale vesti iz ove kategorije