RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Pomoćnik ministra poljoprivrede na radnom sastanku u Subotici

Sanda Mileusnić | 16. septembar 2019. | 14:28 | Poljoprivreda

Pomoćnik ministra poljoprivrede na radnom sastanku u Subotici

U okviru radne posete poljoprivrednim stručnim službama, pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, zadužen za sektor ruralnog razvoja,  posetio je salaš Stipana Šarčevića u Starom Žedniku, koji predstavlja primer dobre saradnje poljoprivrednika i stručne službe na terenu. Tokom posete bilo je reči o aktuelnim problemima i potrebama, a kao najveći su navedeni niska cena otkupa, pronalaženje tržišta, manjak radne snage i komunalna infrastuktura. Delegacija se potom uputila u Gradsku kuću, gde je održan radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i Poljoprivredne stručne službe.

Salaš 336, na putu između Starog Žednika i Đurđina, star je skoro jedan vek, a Stipan je treća generacija poljoprivrednika na njemu. Zajedno sa ocem i dedom, za traktor je seo sa 12 godina, a sada njegov sin i unuci zajedno sa njim obrađuju oko 200 hektara zemlje i bave se stočarstvom. Posla ima dosta, a Stipan je subvencije iskoristio za modernizaciju proizvodnje, jer kako kaže, radnu snagu je sve teže naći. Saveti poljoprivredne stručne službe mnogo su mu pomogli u proizvodnji.

Sa druge strane, problemi uvek postoje, a Stipan se nada da će ova poseta dovesti do bolje saradnje sa lokalnom samoupravom i rezultirati rešavanjem  istih. Telefon koji je pre 27 godina sam uveo, često je u kvaru, a time on i njegova porodica ostaju i bez interneta.

Pomoćnik ministra, saglasan je da saradnja mora da se poboljša.

Ministarstvo poljoprivrede će tokom donošenja pravilnika za subvencije za sledeću godinu, uzeti u obzir primedbe i sugestije rečene na današnjem radnom sastanku, kako bi kreirali podsticaje primerene potrebama poljoprivrednika.

U narednom periodu radiće se i na unapređenju rada stručnih službi, najava je pomoćnika ministra.

Ostale vesti iz ove kategorije