RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Minimalac veći, možemo li biti zadovoljni?

Marijana Tolimir | 17. septembar 2019. | 11:01 | Privreda

Minimalac veći, možemo li biti zadovoljni?

Vlada Srbije u petak je usvojila odluku o povećanju minimalne cene rada za 11,1 odsto – manje nego što su tražili sindikati, a više nego što su predlagali poslodavci. To je četvrto povećanje u za četiri godine, međutim da li se ovim tempom može dostići minimalna potrošačka korpa? U Sidikatu to smatraju malo verovatnim, dok su poslodavci voljni da zarade podignu, ali samo ako im država smanji namete.

Tri hiljade dinara više naći će se na računima svih onih koji u Srbiji rade za minimalac, i to od 1. januara. Međutim, novi minimalac od oko 30.000 dinara još uvek je daleko od minimalne potrošačke korpe koja iznosi 36.000 dinara, a sa kojom je trebalo da se izjednači do 2021. godine. Sindikalci su nezadovoljni i smatraju da su male šanse da se to i dogodi, jer bi to značilo da minimalna cena rada sledeće godine treba da se koriguje za čak 20 odsto. Osim toga, problemi će se javiti i u javnom sektoru, jer srednji kadar klizi ka minimalcu.

Što se tiče poslodavaca, većina je Vladinim predlogom zadovoljna. I među njima je bilo onih koji su bili za veće povećanje, ali uz smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Predsednik Udruženja poslodavaca Subotice, Milan Jerinkić, smatra da sve plate treba da budu više, ne samo minimalna, ali da država treba da neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 15.300 dinara, podigne na 25.300 dinara i rastereti poslodavce.

Procena je da u Srbiji minimalnu platu prima oko 350.000 ljudi, ali se u Sindikatu pribojavaju da će taj broj sada biti znatno veći.

Ostale vesti iz ove kategorije