RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Cena jabuke i ove godine nedovoljna da pokrije troškove

Sanda Mileusnić | 17. septembar 2019. | 14:34 | Poljoprivreda

Cena jabuke i ove godine nedovoljna da pokrije troškove

Proizvođače jabuka najviše brine otkup i izvoz. Dok za prvu klasu mogu dobiti tridesetak centi po kilogramu, mali procenat jabuka zadovoljava stroge kriterijume, tek oko 25 odsto. Većina jabuka otići će u industrijsku obradu, gde je ovogodišnja cena osam centi, što je nedovoljno da pokrije troškove proizvodnje, poručuju iz zemljoradničke zadruge „Voćko“.

Da bi na tržište izvezli jabuku prve klase, proizvođači moraju da zadovolje pooštrene  kriterijume koji zahtevaju jabuku gotovo savršenog izgleda. Mnogi ovaj standard ne mogu ni da postignu, dok većina uspeva tek četvrtinu svog roda da plasira u ovoj kategoriji, gde je cena oko 30 centi za kilogram.

Cena industrijske jabuke ove godine je  bolja u odnosu na prethodnu, kada je iznosila od dva do tri centa.

Rešenje višegodišnjeg problema voćara našeg kraja, sagovornik vidi u eventualnom prelasku na savremenije zasade, nove voćne vrste, ili pronalasku novih tržišta. Evropa, Severna Afrika i Bliski Istok za tavankutske proizvođače nisu opcija, a iako se Indija spominje u poslednje vreme, naš sagovornik  zaključuje da naše jabuke nisu spremne za tako dug put do kupca.

Visoki troškovi zaštitnih sredstava, mineralnog đubriva i nafte, glavni su problemi u voćarskoj proizvodnji.  Kako bi zajedno prevazišli probleme i lakše prodali proizvod, dvadesetak tavankutskih proizvođača se pre 17 godina udružilo i osnovalo zemljoradničku zadrugu „Voćko“.

Ostale vesti iz ove kategorije