RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Uljana repica zasejana, slede ozime strnine

Sanda Mileusnić | 26. septembar 2019. | 12:54 | Poljoprivreda

Uljana repica zasejana, slede ozime strnine

U subotičkom ataru do sada je zasejano oko 4000 hektara uljane repice, a očekuje se da će nekoliko stotina hektara biti presejano drugim kulturama. U toku su i intenzivne pripreme za setvu ozimih strnina, za koju je optimalan rok završetka 25.oktobar, poručuju  iz Poljoprivredne stručne službe.

Optimalni rok za setvu repice istekao je juče, a većina poljoprivrednika ga se držala. Nakon današnje kiše, očekuje se da će setve biti na još nekoliko desetina hektara, verovatno kada poljoprivrednici  skinu kukuruz sa svojih parcela.

Procena je da će do proleća pod uljanom repicom ostati oko 3200 hektara, iako je bilo planirano čak 5000. Mnogi proizvođači su i odustali od setve, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva.

Rasturanje mineralnog đubriva i tanjiranje kukuruzišta kao priprema za setvu ozimih strnina je u toku, nakon čega sledi osnovna obrada zemljišta. Stanje vlage u tlu nakon današnje kiše, biće dovoljno za plitku obradu, pa krajem sledeće nedelje počinje optimalni period za setvu, što bi poljoprivrednici trebalo da iskoriste i sa radovima počnu na vreme.

Ječam, koji je u poslednjih nekoliko godina u ekspanziji zbog stabilnog prinosa i cene i manjih troškova proizvodnje, biće prema prvim procenama zasejan na 3500 do 4000 hektara, dok će pod pšenicom biti oko 19000 hektara.

Ostale vesti iz ove kategorije