RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

15. Biofest u znaku zadrugarstva

Sanda Mileusnić | 2. oktobar 2019. | 14:52 | Poljoprivreda

15. Biofest u znaku zadrugarstva

Jubilarni, 15. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“ okupio je oko petnaest izlagača iz Srbije i Hrvatske. Tema ovogodišnjeg okupljanja je zadrugarstvo, a na svečanom otvaranju dodeljene su i nagrade  „Bioproizvod godine“ i „Bioproizvođač godine“.

„Čoko cerealije organik“ kompanije „Flori“ iz Kruševca, ponele su titulu „Bioproizvod godine“, dok je Ana Dolovac iz Futoga proglašena za „Bioproizvođača godine“. Ana  je diplomirani inženjer organske poljoprivrede, a iako se proizvodnjom bavi već šest godina, tek pre godinu dana shvatila je da treba da pređe na preradu organskog voća. Poduhvat je uspeo, pa se sada njeni sokovi mogu naći na policama dva trgovinska lanca.

Osnivanje zadruga olakšava izlazak na tržište, što je posebno važno za male organske proizvođače.  Njih šestoro  se pre par meseci odlučilo na osnivanje zadruge „Panonija Organika“.

Otvoreni univerzitet će do petka biti u znaku organske hrane, a osim izložbe u holu, predviđena je i panel diskusija, seminari, kao i studijske posete organskim proizvođačima u Njegoševu i Čeneju.

Pokrajina je ove godine izdvojila 10 miliona dinara za sertifikaciju i nabavku opreme u organskoj proizvodnji, a pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu istakao je da je Subotica prestonica organske poljoprivrede u Srbiji.

Osim sredstava koje Grad u budžetu izdvaja za poljoprivredu, u najavi su i druge mere koje za cilj imaju razvoj organske proizvodnje.

Dok su se proizvođači organskih proizvoda na ovogodišnjem „Biofestu“ okupili pod sloganom zadrugarstva, organizatori već uveliko planiraju okupljanje sledeće godine, koje će biti posvećeno obeležavanju tri decenije organske proizvodnje u Srbiji.

Ostale vesti iz ove kategorije