RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Kako turizam može da pomogne organskim proizvođačima?

Sanda Mileusnić | 3. oktobar 2019. | 12:44 | Poljoprivreda

Kako turizam može da pomogne organskim proizvođačima?

Kako spojiti organsku proizvodnju i turizam i time unaprediti kapacitete malih proizvođača i turističku ponudu regiona? Više o ovoj temi i primerima dobre prakse moglo se čuti na seminaru drugog dana Biofesta.

 Tri sektora ruralne ekonomije – turizam, organska poljoprivredna proizvodnja i stari zanati, stvaraju dodatu vrednost, a iz potrošačkog ugla čine jednu celinu, rezultati su studije urađene na teritoriji Vojvodine, objašnjava Aleksandra Karan, jedan od panelista.  Region Bačke ima sve ove elemente, ali nisu dobro povezani i posluju uglavnom u sivoj zoni, pa prostor za unapređenje njihovog tržišnog potencijala postoji.

Na seminaru su se mogla čuti i iskustva stručnjaka iz naše zemlje o tome kako se turizam razvija na području Palićkog i Ludaškog jezera, dok su panelisti iz Hrvatske sa učesnicima podelili svoj primer dobre prakse spajanja organske proizvodnje voća i povrća sa turističkim sadržajem.

Seminar „Uticaj agro-eko-etno turizma na jačanje kapaciteta organskih proizvođača“ organizovan je u okviru Panona net projekta prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije. Nosilac ovog projekta koji je nedavno  započeo i trajaće dve godine je Udruženje za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka, dok su partneri grad Vukovar, opština Velika, Otvoreni univerzitet Subotica i Fond turistički klaster mikroregiona Subotica-Palić.

Ostale vesti iz ove kategorije