RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Mirisni ljiljani iz Subotice krase domove širom Srbije

Sanda Mileusnić | 8. oktobar 2019. | 14:50 | Poljoprivreda

Mirisni ljiljani iz Subotice krase domove širom Srbije

Makova sedmica krije najvećeg proizvođača ljiljana u našoj zemlji. Roland Kokovai je, zajedno sa bratom, pre 18 godina započeo proizvodnju, a sada ih uzgaja u plastenicima na površini od jednog hektara. Sa godišnjom proizvodnjom od oko pola miliona cvetova, snabdeva cvećare širom Srbije.

Tokom cele godine ljiljani rastu u plastenicima porodice Kokovai. Iako im je sezona već prošla, u ovom jesenjem i zimskom periodu su najtraženiji.

Idealna temperatura za uzgoj je 25 stepeni pa im, nakon letnjih vrućina, trenutni vremenski uslovi odgovaraju, a kako bi nadomestili 16 sati dnevne svetlosti koje biljka traži da bi opstala, u plastenike je ugrađeno veštačko osvetljenje.

Lukovice uvoze iz Holandije, a među 120 sorti ljiljana najviše je belih koji su, uz roze, najtraženiji.

Uzgoj ljiljana je isplativ, ali zahteva stalna ulaganja u proizvodnju, pa se Roland trudi da je modernizuje kupovinom novih mašina za pakovanje i sađenje sveća. Objašnjava nam da samo sa ljiljanima ne bi mogao da izađe na tržište, jer mušterije traže i drugo cveće, a da on svaki centimetar maksimalno koristi.

Od 85 plastenika većinu zauzimaju ljiljani, dok se na još jednom hektaru uzgajaju i druge sezonske sorte, poput gerbera,  kala, eukaliptusa, asparagusa, frezija, zumbula, amarilisa i aliuma. Za oko dve nedelje, Roland će početi sa sađenjem lala.

Ostale vesti iz ove kategorije