RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Nedimović: Subotički poljoprivrednici dobro rade

Marijana Tolimir | 15. oktobar 2019. | 15:33 | Poljoprivreda

Nedimović: Subotički poljoprivrednici dobro rade

Ministar poljoprivrede, vodoprivred i šumarstva, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, obišli su četiri poljoprivredna gazdinstva u okolini Subotice. Tom prilikom, ministar je pohvalio subotičke poljoprivrednike i istakao da su samo prošle godine na konkursu države dobili osam miliona evra.

 Šta muči poljoprivrednike, a šta država može da učini za njih? Kako bi iz prve ruke dobio odgovore na ova pitanja, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović nastavlja posete vojvođanskim selima. Ministar ističe da je mnogo toga učinjeno u proteklom periodu,  a posebno ističe izdavanje zemlje stočarima na period od deset godina.

U subotičkim selima problemi su različiti – to je slika koju je danas ministar imao prilike da vidi.  Međutim, ovdašnji poljoprivrednici su saglasni da je država u poslednje vreme učinila mnogo, najviše kada su u pitanju podsticaji. Miroslav Vukajlović iz Mišićeva, koji ima farmu muznih krava, zahvalio se ministru i istakao da je urađeno sve što je obećano. Dodaje da bi cena mleka trebalo da bude viša, ali da se uprkos tome, mlekarstvo isplati.

S druge strane, Mirko Orčić iz Đurđina, koji ima farmu tovnih junadi i bavi se ratartvom, kaže da ima poteškoća sa prodajom bikova. Takođe, kao jedan od većih problema navodi i izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta, koje kasno ide na licitaciju.

Uz pomoć države Stevan Cerovac se uspešno bavi ovčarstvom selu Bačko Dušanovo. Međutim, kako naglašava, muči ga nedostatak tržišta.

Nakon obilaska četiri sela, ministar Nedimović imao je samo reči hvale za subotičke poljoprivrednike – ističe da su dobro obavešteni, a u prilog tome navodi da je na poslednjem konkursu Ministarstva svaki dvadeseti zahtev stigao upravo iz našeg grada.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, izrazio je zadovoljstvo što su subotički poljoprivrednici agilni na konkursima, i izrazio uverenje da će se uz pomoć države nastaviti trend razvoja poljoprivrede, a time i života na selu.

Ministar Nedimović je ovom prilikom najavio i posebne podsticaje za tovno stočarstvo u narednoj godini, kao i za mlade i žene u poljoprivredi.

Ostale vesti iz ove kategorije