RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Jesenji ratarski radovi u jeku

Sanda Mileusnić | 21. oktobar 2019. | 13:57 | Poljoprivreda

Jesenji ratarski radovi u jeku

Poljoprivrednicima je ostalo još nekoliko dana da setvu ozimih kultura, ječma i strnih žita, završe u optimalnom roku, a još uvek je u toku i berba kukuruza, koja se polako privodi kraju, sa obranih između 70 i 80 odsto površina i prosečnim prinosom od 8,2 tone po hektaru.

U subotičkom ataru, kukuruz se još uvek bere. Na većini parcela, prinos se kreće od sedam do devet tona po hektaru, što je lošije u odnosu na prethodnu godinu, dok se cena nije menjala.

Ozimi ječam uglavnom je zasejan, a ove godine i interesovanje ratara za ovu kulturu bilo je veće, pre svega zbog dobrih prinosa i stabilne cene u poslednjih nekoliko godina, pa je pod njim zasejano nešto više od 4000 hektara.

Procene su da će do 25. oktobra, kada  prema savetima stručnjaka ističe optimalan rok za završetak setvenih radova, većina parcela biti zasejana, odnosno između 80 i 90 odsto površina.

Kada se setva ozimih kultura završi, procene su da će ove jeseni u subotičkom ataru pod uljanom repicom, ječmom, pšenicom i ostalim strninama i krmnim biljem biti zasejano oko 28000 hektara.

Ostale vesti iz ove kategorije