RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Sezona berbe voća pri kraju

Sanda Mileusnić | 25. oktobar 2019. | 12:40 | Poljoprivreda

Sezona berbe voća pri kraju

Voće je pri kraju svoje vegetacije, a u toku je još berba jabuka, krušaka i dunja. Jabuke su dale više od 50 tona po hektaru, dok stručnjaci kažu da je za  krušku i dunju teško dati procenu prinosa, ali je on zadovoljavajuć. Nakon berbe, voćari bi trebalo da pristupe zaštitnom tretmanu ovih voćnih vrsta.

Prinos jabuke ove godine bio je dobar, ali ono što nije dobro jeste kvalitet, koji onemogućava izvoz na zahtevno rusko tržište, pa  većina proizvedenih jabuka spada u klasu industrijskih. Nakon što se berba završi, kada počne opadanje listova, stabla bi trebalo tretirati bakarnim preparatima.

Ranije sorte krušaka već su obrane, a u toku je berba onih kasnijih sorti, kao i dunja. Prinos kruške može da se kreće od 40 tona po hektaru pa naviše, ali u velikoj meri zavisi od vrste sorte i uzgojnog oblika.

Trenutni temperaturni uslovi kod koštićavog voća koje je već obrano dovode do ubrzanog opadanja listova, što je povoljno, jer se može raditi zaštitni tretman bakarnim preparatima.

U voćnim zasadima, koji se nalaze u blizini naselja ili u okućnicama, visoke temperature miholjskog leta mogu da uzrokuju prevremeno cvetanje, ali takvi slučajevi do sada nisu primećeni.

Ostale vesti iz ove kategorije