RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Za stočare nova podsticajna mera od decembra

Sanda Mileusnić | 28. oktobar 2019. | 15:48 | Poljoprivreda

Za stočare nova podsticajna mera od decembra

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, obišao je četiri subotička gazdinstva čija se primarna proizvodnja zasniva na stočarstvu. On je razgovarao sa lokalnim poljoprivrednicima i  pokušao da odgovori na pitanja koja ih najviše muče, a to su zakup zemljišta i subvencije, a najavio je i novu podsticajnu meru za stočarstvo koja bi trebalo da se realizuje u decembru.

Nakon što je ove godine zaživela mera koju su stočari dugo očekivali, mogućnost dugoročnog zakupa zemljišta na period od deset godina, u pripremi je i nova podsticajna mera, najavljuje ministar Nedimović. U  pitanju je sistem unapređenja tovnog govedarstva.

Prvo u nizu gazdinstava koje je ministar obišao, bila je farma muznih krava Stipana Brajkova na Senćanskom putu. Nakon što je dosta dugo po pravu prečeg zemlju mogao zakupiti na samo godinu dana, Stipan kaže da će sada moći mnogo bolje da raspolaže i zemljištem i usevima na njemu.

Poseta se nastavila u Čantaviru, kod Mikloša Balaše, koji na farmi muznih krava i tovnih grla ima godišnju proizvodnju mleka od dva miliona litara. Dokle god sami rade i proizvode sopstvenu hranu, farma može da opstane na pozitivnoj nuli, saglasan je Mikloš, koji dodaje da bi im dobro došle subvencije sa kojima bi mogli da smanje proizvodnu cenu mleka i mesa.

Subotički poljoprivrednici su veoma aktivni i edukovani, a svaki dvadeseti zahtev za subvencije dolazi iz našeg grada, podsetio je gradonačelnik Laban, dodajući da Grad iz svog budžeta subvencioniše kamate na kredite kod poslovnih banaka.

Nakon gazdinstva Stipana Brajkova i Mikloša Balaše, ministar je obišao i farmu tovnih junadi Ilije Ždrnje u Novom Žedniku, kao i poljoprivredno gazdinstvo za uzgoj svinja Bojana Ivankovića iz Starog Žednika.

Ostale vesti iz ove kategorije