RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede najavio otvaranje novih tržišta za svinjare i voćare

Sanda Mileusnić | 29. oktobar 2019. | 15:52 | Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede najavio otvaranje novih tržišta za svinjare i voćare

Poseta ministra Nedimovića subotičkim poljoprivrednicima nastavila se i danas. Obišavši gazdinstva u Šupljaku, Hajdukovu i Bačkim Vinogradima, on je najavio ukidanje vakcinacije klasične svinjske kuge, kao i otvaranje tržišta prema Kini gde je cena žive vage preko 2 evra. Proizvođače jabuka takođe očekuju nova azijska tržišta, Indija i Kina.

U narednom periodu biće rešene dve stvari koje su svinjare mučile poslednjih 30 godina, najavljuje ministar Nedimović. Sledeće godine i oni će moći dobiti državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a od sredine novembra biće ukinuta vakcinacija klasične svinjske kuge, što će otvoriti nova tržišta, pogotovo ono Evropske unije.

Farma svinja Norberta Engija u Šupljaku ima godišnji kapacitet od oko 500 tovljenika, a ovaj proizvođač sa ministrom je pričao o subvencijama i ceni žive vage.

Svinjarstvo ima neverovatan potencijal, pogotovo ako se otvori tržište Kine, napominje ministar.

Poseta je nastavljena u Nosi, gde je prošle godine osnovana zemljoradnička zadruga SF family fruit. Petoro zadrugara trenutno obrađuje devet hektara voćnjaka i 20 hektara oranica, a nadaju se da će sledeće godine uspeti da udvostruče proizvodnju. Ono što ih najviše muči jeste plasman robe.

Kako bi kompenzovala sve teže plasiranje jabuke na rusko tržište, država otvara nova. Sertifikat za Indiju je rešen, a u martu se očekuje i Kina.

Gazdinstvo Bele Katone u Bačkim Vinogradima takođe je bilo deo posete ministra Nedimovića.

Ostale vesti iz ove kategorije