RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Jesenje useve treba pregledati zbog štetočina

Sanda Mileusnić | 30. oktobar 2019. | 15:31 | Poljoprivreda

Jesenje useve treba pregledati zbog štetočina

U jesenjim usevima, uljanoj repici, pšenici i ječmu, koji su već nikli, primećene su štetočine, poput lisnih vaši, cikada i kupusove muve. Iz Poljoprivredne stručne službe poručuju da bi proizvođači trebalo da obiđu svoje njive i pregledaju useve.

Period toplijeg i sušnog vremena koji je za nama, ostavio je određene posledice na usevima koji su ranije posejani, utičući na njihov razvoj. Uljana repica polako ulazi u fazu rozete u kojoj će prezimiti, na njoj je primećena kupusova muva, a pojavile su se i lisne vaši.

Zahlađenje i temperature oko nule, u ovom slučaju trebalo bi da odigraju značajnu ulogu.

U ječmu, koji je u fazi bokorenja za prezimljavanje, takođe su primećene lisne vaši, pa se proizvođačima savetuje da pregledaju svoje useve.

Na pšenici koja je ranije posejana i već ima po nekoliko listova, zabeleženo je prisustvo lisnih vaši, dok na nekim parcelama ima i cikada, koje mogu da prenose viruse.

Cikade se u pšenici pojavljuju sporadično i posledica su toplog i suvog vremena u proteklom periodu. Iz Poljoprivredne stručne službe poručuju da će pratiti stanje na terenu, a da za sada nisu primećene veće kolonije.

Ostale vesti iz ove kategorije