RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Od sledeće godine država kontroliše kvalitet mleka

Sanda Mileusnić | 6. novembar 2019. | 15:24 | Poljoprivreda

Od sledeće godine država kontroliše kvalitet mleka

Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće godine počeće plaćanje mleka po kvalitetu, najavio je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, prilikom posete farmi muznih krava subotičkog poljoprivrednika Ištvana Kočmara.

Od trećeg kvartala naredne godine, mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare. Radiće to nacionalna referentna laboratorija, a započeće i plaćanje po kvalitetu. Za kvalitetnije mleko isplaćivaće se premija, a sada je potrebno izmeniti Zakon o podsticajima.

Državi je razvoj stočarstva u fokusu, kako mlečnog, tako i tovnog govedarstva. U skladu sa tim, osim laboratorije za analizu mleka, stočari su ove godine dobili državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do kraja godine, podseća ministar.

Ministra je na svojoj farmi ugostio Ištvan Kočmar, koji se pored toga što ima 50 grla stoke, bavi i ratarstvom. Državnu zemlju do sada nije koristio jer ima svoju, a vest o  laboratoriji dočekao je sa oduševljenjem, kao i najavu o premiji za kvalitetnije mleko.

Nakon salaša porodice Kočmar na Senćanskom putu, ministar Nedimović nastavio je posetu na Kelebiji, gde je obišao farmu autohtone vrste ovaca Atile Hegediša, nakon čega se uputio u Ljutovo kod Josipa Mamužića, a obilazak je završen u Bajmoku, na farmi muznih krava Andreja Kolara.

Ostale vesti iz ove kategorije