RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U Ljutovu izabrana najbolja mlada rakija

Sanda Mileusnić | 11. novembar 2019. | 13:23 | Poljoprivreda

U Ljutovu izabrana najbolja mlada rakija

Ovogodišnji, 12.po redu Festival mlade rakije u Ljutovu okupio je rekordnih preko 3000 posetilaca, koji su došli da probaju 354 pristigla uzorka rakije od 123 takmičara, a najboljom je proglašena ona Slobodana Senića.

Iz sela Viševac u srcu Šumadije, stiže najbolja rakija ovogodišnjeg Festivala mlade rakije, a proizveo ju je Slobodan Senić. On je kazane i znanje nasledio od svog oca i dede, a njihova porodica tradicionalno se bavi proizvodnjom rakije, najviše od starih vrsta šljive, a u poslednje vreme i od dunja, objašnjava njegov sin Dušan Senić. Ova porodica takmiči se širom regiona, a na ljutovačkom festivalu su prvi put.

Četvrta generacija proizvođača rakije, Igor Šipraga ovim se bavi ceo život. Poseduje plantažu kajsija, pa se na njegovom štandu mogla probati rakija upravo od tog voća, ali i ona od dunje.

Među brojnim proizvođačima rakije, našao se i džin. Tijana Faćol, ideju za pokretanje craft proizvodnje ovog alkoholnog pića dobila je iz svoje ljubavi prema njemu, a iako je prvobitno bio namenjem samo za sopstvene potrebe, našao je i svoje mesto na tržištu. Na Festivalu mlade rakije, izlaže drugu godinu zaredom, i kaže da su reakcije vrlo pozitivne.

Uzorci rakije pristigli su iz čitave Srbije, a o velikom interesovanu proizvođača za ovaj festival govori i to da je prijava u jednom trenutku bila obustavljena, zbog velikog broja uzoraka. U 12 kategorija takmičilo se 354 uzorka, koji su prema propozicijama takmičenja morali biti u staklenoj flaši od pola litre ili litre, sa napisanim imenom i prezimenom, jačinom i vrstom rakije.

Osim tradicionalnih rakija od šljive, kajsije, jabuke, dunja i viljamovke, na festivalu su se mogle probati  i one pomalo egzotične, od banane, kukuruza, bundeve, kao i liker od crne ribizle.

Ostale vesti iz ove kategorije