RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ministar Nedimović u Staroj Moravici

Sanda Mileusnić | 19. novembar 2019. | 14:49 | Poljoprivreda

Ministar Nedimović u Staroj Moravici

Svako trideseto rešenje u prošloj godini, izdato je poljoprivrednicima iz Bačke Topole, čime se u ovu opštinu kroz subvencije slilo oko pet miliona evra, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete gazdinstvu Gustava Šebeka u Staroj Moravici.

Od 160.000 rešenja na godišnjem nivou, Ministarstvo poljoprivrede je u 2018. godini izdalo 5.500 stanovnicima opštine Bačka Topola, što govori o potencijalu poljoprivrede u tom kraju, ocenio je Nedimović. Domaćin, Gustav Šebek, bavi se tovom goveda, a kako bi pospešila proizvodnju genetskog potencijala , država stočarima nudi podsticaje za sistem krava-tele.

Gustav je počeo sa devet steonih junica pre par godina, a sada ima 33 grla goveda. Potrebno je, kaže,  puno ulaganja, a cenom nije zadovoljan.

Iako je trenutna cena tovnih junadi značajno niža i kreće se oko 2,10 evra, ona je uslovljena stanjem na svetskom tržištu, ali se otvaraju i nova tržišta.

Opština Bačka Topola poslednjih nekoliko godina beleži pad govedarstva, ali se situacija  popravlja, ističu iz Poljoprivredne stručne službe.

Tokom razgovora sa lokalnim poljoprivrednicima koji se bave drugim granama stočarstva, ministar je najavio otvaranje tržišta za izvoz jagnjadi u Iran, kao i očekivani rast cene  svinja  tokom narednih mesec dana, kada bi cena mogla da dostigne 200 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije