RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prestanak pušenja smanjuje rizik od brojnih oboljenja

Marijana Tolimir | 31. januar 2020. | 13:31 | Zdravstvo

Prestanak pušenja smanjuje rizik od brojnih oboljenja

Procena je da u Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika i da će zbog toga preveremno umreti najmanje 15.000 ljudi – podaci su sa kojima dočekujemo još jedan Nacionalni dan bez duvana. Lekari poručuju  da prestanak pušenja oporavlja naš organizam i da je iz godine u godinu benefit sve veći.

Da se cigarete mogu ostaviti i da se zavisnost od nikotina može prebroditi pokazuju brojni primeri. Subotičani koji su nakon više decenija „presekli“, kažu da se danas mnogo bolje osećaju.

Lekari poručuju da se cigarete mogu ostaviti ukoliko postoji želja,  te da su brojne prednosti po naše zdravlje – nikotin se iz organizma izbacuje vrlo brzo, već nakon 72 sata, međutim, drugim, štetnim materijama, poput katrana, potrebno je znatno duže. Ipak, nakon ostavljanja cigareta, s godinama se naš organizam sve više oporavlja.

Naša sagovornica kaže da je kod prestanka pušenja ključan pozitivan stav i dodaje da fizička zavisnot, odnosno apstinencijalna kriza, iako neprijatna, traje svega nedelju dana, a da je za psihičku zavisnost, koja znatno teža, potrebno promeniti način života – pronaći podršku i oslonac, kao i postati fizički aktivniji.

Ostale vesti iz ove kategorije