RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Danas je Svetski dan borbe protiv raka

Sanda Mileusnić | 4. februar 2020. | 15:36 | Zdravstvo

Danas je Svetski dan borbe protiv raka

Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva vodeće su maligne bolesti. Ovo su podaci sa kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv raka, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Ja sam, ja hoću“. Tim povodom, u MZ „Gat“ organizovana je promotivna akcija zdravstvenih pregleda u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Subotica i Doma zdravlja Subotica.

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, u 2017.godini je u Severnobačkom okrugu od raka obolelo 1146 osoba,od kojih 596 muškaraca i 550 žena. Iste godine od raka je umrla 591 osoba, 328 muškaraca i 263 žene. Preventivni pregledi ključni su za rano otkrivanje malignih oboljenja.  Naše sugrađanke, Ivanka i Lilijana, odazvale su se ovoj akciji, a kažu da i inače redovno kontrolišu svoje zdravlje.

Vodeće maligne bolesti od kojih oboljevaju muškarci u našem okrugu su rak pluća, debelog creva, prostate i mokraćne bešike, dok su kod žena najčešći rak dojke, debelog creva, pluća i grlića materice. Stopa mortaliteta najviša je kod raka pluća i debelog creva, a stručnjaci kažu da je broj obolelih iz godine u godinu sve veći.

Svim sugrađanima starosti od 50 do 74 godine, urađen je FOB test, kojim se utvrđuje prisustvo minimalne količine krvi u stolici, a ženama je rađen pregled dojki. Ovakvim akcijama takođe se podiže i svest građana o značaju menjanja navika i  zdravog stila života.

Sugrađani su ovom prilikom mogli da izmere telesnu visinu i težinu, utvrde indeks telesne mase, izmere vrednost ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu, saznaju vrednosti krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, kao i da dobiju savete lekara.

Ostale vesti iz ove kategorije