RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Japanske prepelice – ljubav i hobi naše sugrađanke

Sanda Mileusnić | 4. februar 2020. | 15:49 | Poljoprivreda

Japanske prepelice – ljubav i hobi naše sugrađanke

Prepeličja jaja poznata su po svom lekovitom dejstvu, a jedna naša sugrađanka odlučila se na njihov uzgoj. Kako ovaj neobični hobi izgleda, uverila se naša ekipa.

Jelenin hobi uzgoja japanskih prepelica, počeo je sasvim slučajno pre oko godinu dana. Kako bi ojačala imunitet svog deteta, na savet prijateljice, nabavila je prepeličja jaja.

Jaja se konzumiraju sirova, i to tri do pet dnevno,  najbolje ih je iskoristiti u roku od 30 do 60 dana. Da bi pokazala svoja lekovita dejstva, koja su prepoznata kod mnogih oboljenja, jaja moraju biti oplođena. Kako je Jelena po struci nutricionista i trener, brzo je spojila zanimanje sa hobijem.

Od početnih 12 prepelica, Jelena je došla do cifre od oko 300, a ubrzo će ih biti i više. Prepelice, kaže , zahtevaju puno pažnje, kao i sve druge životinje, a potrebni su im i specifični uslovi za život, jer van kaveza prosto „nisu svoje“.

Životni vek ovih egzotičnih ptica nije dug i u proseku žive samo oko godinu dana.

Iako u početku nije imala predznanje, Jelena je vremenom naučila kako „živeti“ sa prepelicama, a ubrzo se stvorila i ljubav prema hobiju, koji bi preporučila svima onima koji vole životinje i imaju vremena da im se posvete.

Ostale vesti iz ove kategorije