RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Turistički vodiči i u Subotici obeležili svoj dan

Aleksandra Orlić | 24. februar 2020. | 13:30 | Turizam

Turistički vodiči i u Subotici obeležili svoj dan

Svetski dan turističkih vodiča - 21. februar, obeležen je brojnim besplatnim promotivnim šetnjama po gradovima širom Srbije. Po prvi put, lokalna turistička tura održana je i u našem gradu, gde su sugrađani bili u prilici da obiđu znamenita istorijska zdanja koja krase naš grad, kao i da se podsete uticajnih ličnosti čiji životi i dela su krojili današnje „lice“ Subotice.

Obilazak centra grada počeo je razgledanjem Gradske kuće, a potom se povorka korzoom uputila do palata Samka Manojlovića i Mate Vojnića. Nakon kratkog podsećanja na živote i stvaralaštvo subotičkih književnih velikana, šetnja se nastavila Štrosmajerovom i Rudić ulicom, zatim posetom kuće porodice Klein, pa sve do nezaobilaznog verskog objekta - Sinagoge. Specijalizovanu turu, predvodio je par odeven po modi sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, čime su okupljeni bili vizuelno izmešteni u vreme „zlatne“ Subotice.

Ovakve aktivnosti ponikle su još 1990. godine, kada je Svetska federacija udruženja turističkih vodiča odlučila da se u zapadnom svetu, na njihov Dan, pokrene besplatno razgledanje znamenitosti grada za lokalne stanovnike. Nažalost, kako kažu subotički turizmolozi, ova inicijativa u našem gradu još nije zaživela, te su se oni odvažili da pokažu kako bi ona mogla da postane tradicija.

Obeležavanje Mađunarodnog dana turističkih vodiča, ima za cilj promociju uloge i značaja njihove struke, kao i ukazivanje na probleme sa kojima se tokom rada suočavaju.

Ostale vesti iz ove kategorije