RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vitezovi vina izabrali najbolju kevedinku

Sanda Mileusnić | 2. mart 2020. | 13:34 | Poljoprivreda

Vitezovi vina izabrali najbolju kevedinku

Na „Međunarodnoj smotri kevedinke“ za titulu najboljeg vina takmičilo se 25 uzoraka proizvođača iz Srbije i Mađarske, a najboljom kevedinkom proglašena je ona Stevana Dubaića, sa Palića.

Mala porodična vinarija, koja proizvede par stotina litara kevedinke, ove godine pobedila je mnoge iskusnije vinare. U podrumu Dubaića na Paliću, proizvedena je kvalitetna kevedinka, jer je i grožđe ove godine bilo dobro, kaže Stevan.

Red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ organizuje „Veče kevedinke“ već devetu godinu zaredom,  a na njoj se ove godine takmičilo 14 uzoraka iz Subotice i Horgoša, kao i 11 koji su stigli iz susedne Mađarske.

Iako nije najpopularnija, kevedinka  je vino koje se jako dobro slaže sa jelima ovog podneblja, zbog čega treba bolje turistički da se iskoristi, poručuje Veliki majstor reda.

Kevedinka je sorta koja uspeva na području između velikih reka, Dunava i Tise, a za ovo vino se može reći da je subotičko, jer je izdržalo probu vremena na ovom prostoru. Tradicija, autohtonost i rasprostranjenost kevedinke, bila je i razlog da je Red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ uzme kao svoje barjak vino.

Ostale vesti iz ove kategorije