RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Pčelama potrebna prihrana

Sanda Mileusnić | 6. mart 2020. | 14:28 | Poljoprivreda

Pčelama potrebna prihrana

Mart je za pčelare presudan mesec, to je period kada se pčelinja društva bude, a kako u prirodi još uvek nema dovoljno hrane za pčele, potrebno je raditi prihranu, poručuju iz Uduženja pčelara „Pčela“.

Pčele su još pre oko mesec dana, zahvaljujući blagoj zimi, izašle iz stanja mirovanja, a sada se očekuje intenzivan razvoj pčelinjih društava, kako bi dovoljno ojačale  i mogle  iz prirode da unesu nektar, polenov prah i propolis.

Kako u prirodi sada nema dovoljno hrane za pčele, jer su temperature još uvek niske, a većina biljaka pušta nektar tek na 20 stepeni Celzijusa, pčelari u ovom periodu moraju raditi njihovo prihranjivanje.

Pčele uskoro očekuje i prva paša, to je ona voćna, koja je, kako kažu pčelari, više razvojna jer voće brzo cveta, a one još uvek nisu dovoljno snažne pa se ne može očekivati da će doneti mnogo meda.

Zimski period subotički pčelari iskoristili su za edukaciju, jer kako se zbog klimatskih promena priroda brzo menja, a ima veliki uticaj na pčele, oni moraju pratiti te promene, kaže naš sagovornik. Primer je i prošla godina, koja je, kako mnogi ističu, bila jedna od najlošijih kada su prinosi u pitanju.  Pčelari se ipak nadaju da će ova biti bolja.

Ostale vesti iz ove kategorije