RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Poljoprivrednici će dobiti odobrenja za kretanje u policijskom času

Sanda Mileusnić | 27. mart 2020. | 11:16 | Poljoprivreda

Poljoprivrednici će dobiti odobrenja za kretanje u policijskom času

Šećerna repa je zasejana na oko 1100 hektara, a većina priprema za setvu ostalih jarih kultura je već obavljena. Sami setveni radovi počeće kada se poboljšaju vremenski uslovi, što će verovatno biti posle petog aprila, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe. Kako poljoprivredni proizvođači neće uspeti sve da obave tokom dana, za njih su predviđena posebna odobrenja za rad u toku trajanja policijskog časa.

Pripreme za prolećnu setvu u prethodnom periodu bile su u punom jeku, urađena je prva predsetvena priprema zemljišta na skoro svim parcelama, a poljoprivredni proizvođači nabavljaju zaštitna sredstva i seme, kako bi sve bilo u pripravnosti kada se vreme poboljša.

Kako se će poljoprivredna proizvodnja morati odvijati i u večernjim i noćnim satima, ratari će dobiti odobrenja za kretanje u policijskom času.

Uputstva se mogu pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na sajtu Uprave za zaštitu bilja postavljen je link ka obrascu koji je potrebno popuniti. Nakon elektronske prijave, u roku od 48 sati, dobiće odgovor da li smeju da se kreću u periodu od 17 časova do 5 ujutru.

Očekuje se da će u subotičkom ataru biti zasejano oko 33.000 hektara kukuruza, 7.000 suncokreta, a da će soja biti na 800 do 1000 hektara.

Ostale vesti iz ove kategorije