RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Kajsije bez roda ove godine

Sanda Mileusnić | 6. april 2020. | 09:44 | Poljoprivreda

Kajsije bez roda ove godine

Temperature koje su se tokom prethodne dve nedelje spuštale nekoliko stepeni ispod nule, u potpunosti su desetkovale rod kajsije, koje ove godine neće rađati.  

Rano prolećni mrazevi i temperature koje su tokom noći nekoliko dana uzastopno išle i do minus sedam stepeni celzijusa, bile su pogubne po kajsije, pa su prve procene da je njen rod stradao stoprocentno. Iako su neke metode zaštite biljnih delova od mraza delotvorne, mogu da imaju efekta samo do temperature od minus četiri.

Kada dođe do izmrzavanja, proizvođači često zanemare voćnjake, pa dolazi do nagomilavanja štetnih patogena. Zato treba voditi računa o zaštitnim tretmanima, ali u redukovanom obliku, savetuju stručnjaci.

Kada su u pitanju ostale koštićave voćne vrste, njihovo stanje zavisi od faze u kojoj su bile kada ih je zahvatio mraz. Stradale su i neke ranije sorte breskvi i nektarina, a ugrožena je i trešnja.

Kako nisu stradale samo kulture koje su već procvetale, jer  ozbiljni mrazevi mogu da unište cvetne delove već i u pupoljku, u narednom periodu znaće se kako je voće preživelo niske martovske temperature.

Ostale vesti iz ove kategorije