RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Medicinske sestre u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja

Sanda Mileusnić | 7. april 2020. | 10:54 | Zdravstvo

Medicinske sestre u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja

Svetski dan zdravlja, 7.april, ove godine posvećen je medicinskim radnicima, a obeležava se pod motom „Podržite medicinske sestre i babice“. One čine 55 odsto zaposlenih u sektoru zdravstva u našem okrugu, dok ih  u celoj zemlji ima ukupno oko 85.000.

Svetska zdravstvena organizacija ove godine je svoj najvažniji datum posvetila upravo  medicinskim sestrama i babicama, kao zdravstvenim radnicima koji imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi širom sveta, pogotovo u trenutnoj epidemiji korona virusa, kada su na prvoj liniji fronta.

One  imaju krucijalnu ulogu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju dobija najveći deo stanovništva, te je njihova konstantna edukacija neophodna.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara, u našem zdravstvenom sistemu zaposleno je oko 85.000 medicinskih sestara i babica. Ono što je evidentno je da je kod nas kategorija babica gotovo neprepoznata, ističe naša sagovornica.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na globalnom nivou beleži se nedostatak zdravstvenih radnika, a procena je da će do kraja 2030. biti potrebno još  devet miliona medicinskih sestara i babica.

Ostale vesti iz ove kategorije