RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Od nostalgije za rodnim krajem do farme magaraca

Sanda Mileusnić | 8. april 2020. | 12:46 | Poljoprivreda

Od nostalgije za rodnim krajem do farme magaraca

Naš sugrađanin, Jovan Petović, pre nekoliko godina počeo je da uzgaja magarce. Kako je poreklom iz Dalmacije, gde su ove životinje vrlo česte, želeo je nešto što bi ga podsećalo na rodni kraj. I tako je sve počelo. Nabavio je prvo jednog, a u narednih šest godina njihov broj se povećao i sada ih na njegovoj farmi ima ukupno 31.

Autohtona rasa balkanski magarac, koja se nalazi na farmi Petović od drugih se razlikuje po specifičnom znaku krsta na plećima. Naime prema legendi, na ovakvom magarcu je Isus Hrist dojahao u Jerusalim, i zato svaki nosi krst. Takvi su i Jovanovi magarci.

Vrlo su pitomi i obaraju pretpostavku da su tvrdoglavi. Jovan dodaje da su pametni i da oko njih nema mnogo posla. U svemu mu pomaže i kujica Gara. Ipak, kako Jovan objašnjava, život njegovih magaraca umnogome se razlikuje od onog u Dalmaciji.

Prošle godine počeli su i da muzu magareće mleko, koje je u narodu poznato kao veoma zdravo. Magarice dnevno daju od pola litre do litre i po, a kada se zamrzne mleko može da traje i do pola godine.

Životni vek magarca je oko 40 godina, a Jovan se nada da će ih u budućnosti imati i više.

Ostale vesti iz ove kategorije