RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Da li smo se prebrzo opustili?

Sanda Mileusnić | 13. maj 2020. | 13:04 | Društvo

Da li smo se prebrzo opustili?

Vanredno stanje je ukinuto, а mere koje su do pre par dana bile obavezne, postale su preporuka. Ipak, stručnjaci poručuju da je virus i dalje aktivan i da su mere poput držanja fizičke distance od dva metra i nošenje maski u zatvorenom prostoru ključne kako bi se sačuvali od infekcije korona virusom.

Život na subotičkim ulicama se u poslednje tri nedelje polako vraća u normalu. Kafići, pijace, frizeri, tržni centri kao i mnogi drugi koji su zbog vanrednog stanja bili zatvoreni, ponovo rade. Ostaje pitanje da li smo preko noći zaboravili na mere kojih smo se pridržavali skoro puna dva meseca i da li smo se prerano i previše opustili.

Iako se, prema rečima stručnjaka,  kraj epidemije nazire, broj novootkrivenih osoba pozitivnih na Kovid- 19  ukazuje da je virus još uvek prisutan, te su mere opreza i dalje aktuelne i trebalo bi da ih se pridržavamo iako su u formi preporuke, ističe dr Nada Kosić Bibić.

Najstariji sugrađani, koji su najugroženiji i koji su najduže bili u izolaciji, od ukidanja vanrednog stanja dobili su ponovo mogućnost slobodnog kretanja. Ipak, savet stručnjaka  je da kretanje svedu na minimum, a isto se odnosi i na hronične bolesnike koji takođe spadaju u najrizičniju grupu.

U situacijama kada boravimo u zatvorenom prostoru, poput prodavnica, tržnih centara, banaka i ostalih objekata, trebalo bi nositi masku, napominje naša sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije