RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Rak kože je moguće sprečiti

Aleksandra Orlić | 15. maj 2020. | 12:29 | Zdravstvo

Rak kože je moguće sprečiti

Svetski dan borbe protiv melanoma obeležava se svake godine 15. maja. Budući da je ovo jedan od najmalignijih tumora kod čoveka, od kog u Srbiji svake godine oboli oko 600 osoba, stručnjaci poručuju da je vrlo važno redovno obavljati samopreglede i na vreme zatražiti pomoć specijaliste.

Melanom je zloćudni tumor kože, poreklom od pigmentnih tkiva. Iako postoje neke mere prevencije, kao što je bezbedno izlaganje suncu do 10 časova prepodne i posle 17 časova, uz nanošenje zaštitnog faktora u visini od 30 do 50, ili izbegavanje upotrebe solarijuma, tu je i manje uticajni faktor - genetska predispozicija.

Kako bi se smanjila šansa da promene na koži dovedu do ozbiljnih posledica, saveti dermatologa su da se redovno obavljaju samopregledi i da se pravovremeno konsultuju lekari.

Povodom dana borbe protiv raka kože, u Srbiji se svake godine sprovodi kampanja Euromelanom, tokom koje se građanstvu nudi mogućnost besplatnih pregleda i edukacija. Međutim, zbog trenutne borbe sa korona virusom, ovogodišnja akcija je odložena.

Ostale vesti iz ove kategorije