RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prinos uljane repice obećava, pšenica će podbaciti

Sanda Mileusnić | 15. maj 2020. | 12:29 | Poljoprivreda

Prinos uljane repice obećava, pšenica će podbaciti

Faza cvetanja uljane repice je završena i ona se trenutno nalazi u fazi nalivanja, a do početka žetve ostalo je još oko mesec i po dana. Nakon nje uslediće ječam i pšenica koji se nalaze u fazi cvetanja. Prema prvim procenama prinos uljane repice biće bolji nego prošlogodišnji, dok će pšenice biti manje za 20 odsto. Iz Poljoprivredne stručne službe apeluju na proizvođače da osiguraju useve.

Uljana repica ušla je u završnu fazu, nakon koje sledi još samo faza zrenja. U subotičkom ataru jesenas je zasejana na oko 4200 hektara, iako joj vremenski uslovi koje je imala u toku vegetacije nisu najbolje pogodovali i fali joj vlage, ovogodišnja žetva obećava.

Pšenica je u fazi cvetanja, iz koje ječam polako izlazi u ulazi u fazu nalivanja. U ovom stadijumu treba im najviše vlage, a takođe i zaštita od fuzarijuma. Dok se prema procenama stručnjaka ječam dobro drži, prinos pšenice biće manji.

Ono što poljoprivrednici mogu učiniti pre početka žetve da zaštite ozime useve je da ih osiguraju, dodaje naš sagovornik i podseća da Ministarstvo poljoprivrede vraća 40 odsto od osigurane sume.

 Pod ozimim usevim trenutno se nalazi preko 28.000 hektara.

Ostale vesti iz ove kategorije