RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Higijena usta i zuba važna od najranijeg uzrasta

Aleksandra Orlić | 19. maj 2020. | 12:16 | Zdravstvo

Higijena usta i zuba važna od najranijeg uzrasta

Pod sloganom “Zdrave navike za zdrave zube“, obeležava se ovogodišnja Nedelja zdravlja usta i zuba. Ovo je trideseta kampanja u nizu, koja ima za cilj ukazivanje na značaj zdravih stilova života za očuvanje oralnog zdravlja, kao i na značaj faktora rizika za nastanak bolesti usta i zuba.

Oralno zdravlje je važan pokazatelj opšteg zdravlja i kvaliteta života. Bolesti usta i zuba su najčešća nezarazna oboljenja koja se mogu javiti tokom života i koja uzrokuju bol, nelagodnosti, ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje.

Stručnjaci savetuju da mere zaštite zuba treba redovno sprovoditi tokom celog života i to još pre nicanja zuba, stoga su ciljna grupa za preventivne preglede trudnice i deca predškolskog i školskog uzrasta. Rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece u Republici Srbiji iz 2018. godine, pokazali su da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno, ima nešto više od dve trećine učenika petih i sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednjih škola, i to značajno više devojčica nego dečaka.

U cilju podsticanja zdravstveno-vaspitnog rada na temu oralnog zdravlja, svake godine se u okviru ove nedelje organizuje konkurs za izbor najboljih likovnih radova i literarnih sastava za mališane u predškolskim ustanovama i đake u osnovnim školama, a koji će zbog aktuelnog stanja usled korona virusa, biti raspisan na jesen.

Ostale vesti iz ove kategorije