RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Zaostavština barokne umetnosti na restauraciju u Muzeju

Aleksandra Orlić | 21. maj 2020. | 13:36 | Kultura

Zaostavština barokne umetnosti na restauraciju u Muzeju

Iako zatvorenih vrata za posetioce, subotički Muzej tokom protekla dva meseca, nije prestajao sa aktivnostima. Vredno se radilo na reastauraciji nekih od kapitalnih dela baroknog slikara Paula Antonija Sensera (Paulus Antonius Senser), nastalih u 18. veku, koja će javnosti biti prikazana u junu.

Trpezariju Pečujskog seminara, davne 1751. godine, obogatiće slika Paula Antonija Sensera. Nju osječko-pečujski majstor, inspirisan scenom iz Novog zaveta, po narudžbini oslikava dočaravajući prikaz čudotvornog umnožavanja hleba. Nakon dva veka, delo biva urolano i odloženo na tavan biskupskog arhiva, gde ostaje narednih osamdeset godina. Saradnjom Gradskog muzeja i Pečujske biskupije ono u novembru stiže u naš grad, gde je temeljno restaurirano.

Jedna od interesantnosti ovog dela je i to što se na njemu može pronaći autoportret Sensera, što je vrlo nespecifično za njega, budući da se gotovo nikada nije ni potpisivao na svojim slikama.

Kako sagovornica objašnjava, ovo je njegovo kapitalno delo, koje će poslužiti za dalje istraživanje njegovog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i slikarstva 18. veka. Pored novootkrivene slike, na izložbi koja je prvobitno bila planirana za april, u junu će se naći i petnaestak drugih ostvarenja ovog autora pozajmljenih iz delova Bačke, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon njihovog prikaza, centralna slika biće vraćena u Pečuj, na originalno mesto.

Ostale vesti iz ove kategorije