RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Farma Brajkov unapređuje mlečno govedarstvo

Sanda Mileusnić | 22. maj 2020. | 12:52 | Poljoprivreda

Farma Brajkov unapređuje mlečno govedarstvo

Farma muznih krava Brajkov dnevno proizvede preko 2000 litara mleka, a na njoj rade tri generacije. U poslednjih nekoliko godina proizvodnju su unapredili zahvaljujući subvencijama Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, a trenutno planiraju kupovinu cisterne koja će prihod povećati i do 50 odsto. Kako funkcioniše ovo gazdinstvo, uverio se i pomoćnik pokrajinskog sekretara,  Mladen Petković, koji je prilikom obilaska zaključio da je farma Brajkov odličan primer kako podsticajne mere mogu da pomognu razvoju poljoprivrede.

Porodica Brajkov bavi se mlečnim govedarstvom, imaju 120 muznih krava od kojih svaka daje u proseku 22 litre mleka. Kako bi unapredili svoju proizvodnju, ulagali su u mehanizaciju. Sada očekuju odgovor Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu za sufinansiranje kupovine cisterne za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Na farmi  uvek treba ulagati u nešto novo,  a podsticajna sredstva koja su dobiljali u prethodnom periodu uvek su bila dobro iskorišćena, a sve je to doprinelo daljem razvoju, dodaje Dejan.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu u poslednje četiri godine akcenat je stavio na mlade poljoprivrednike, koji su budućnost opstanka sela, pa je većina podsticajnih mera namenjena upravo njima, a iz godine u godinu povećava se i agrarni budžet  Vojvodine, ističe pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. Kako naš sagovonik dodaje, Farma Brajkov je odličan primer kako jedno poljoprivredno gazdinstvo treba da funkcioniše, a u  proteklom periodu aplicirali su i na nekoliko pokrajinskih konkursa.

Na ovoj farmi prisutne su tri generacije, a stočarstvom se bave oko 40 godina. Od 15 muznih krava koliko su Dejanovi roditelji držali vremenom su došli do 120, a ukupno imaju 220 goveda. Tradiciju su nastavili on i sestra, a sada ima i svoju porodicu i naslednike, za koje se se nada da će takođe poći porodičnim stopama i nastaviti život na farmi.

Ostale vesti iz ove kategorije