RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Palićki vinari iskoristili pokrajinske subvencije

Sanda Mileusnić | 25. maj 2020. | 12:44 | Poljoprivreda

Palićki vinari iskoristili pokrajinske subvencije

Vinarstvo i vinogradarstvo beleže značajnu tendenciju rasta i razvoja u proteklih nekoliko godina, čemu su doprinele i subvencije pokrajinskog sekretarijata za poljopriverdu namenjene proizvođačima vina i rakije, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević tokom posete palićkim vinarima, i dodao da je ove godine iz budžeta Vojvodine za njih opredeljeno 110 miliona dinara.

Na površini od jednog i po hektara, u vinariji Reljić gaje se sorte cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, marselan, cabernet franc i chardonnay, a godišnji kapacitet je 20.000 litara vina. Zahvaljujući subvencijama, ovaj vinar je od hobija došao do komercijalne proizvodnje, kupovinom modernih mašina za kvalitetno vino.

Još jedan vinar sa Palića, Laslo Gubičak, iskoristio je pokrajinske subvencije za unapređenje svoje vinarije. Čokoti njegove loze prostiru se na površini od 10 hektara, a osim što  njegov pinot noir, pinot grigio i traminac kupuju domaći ljubitelji vina, uspeo je da se probije i na strano tržište.

Po okončanom konkursu za proizvođače vina i rakije, ove godine potpisan je 41 ugovor vrednosti oko 110 miliona dinara, a od 2017.godine, otkako je ova mera agrarne politike uvedena, u proizvodnju vina na teritoriji Vojvodine uloženo je preko 300 miliona dinara, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević.

Ulaganje u proizvodnju vina nastaviće se i u narednom periodu, a sve sa ciljem boljeg i kvalitetnijeg vina u Vojvodini, kao i pozicioniranja naših vinara na tržištu, kako domaćem, tako i stranom, dodaje Vuk Radojević.

Ostale vesti iz ove kategorije