RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sahrane po redovnim procedurama, ali uz mere predostrožnosti

Aleksandra Orlić | 28. maj 2020. | 12:17 | Društvo

Sahrane po redovnim procedurama, ali uz mere predostrožnosti

JKP „Pogrebno“ ponovo sprovodi sahrane po redovnim procedurama, ali se one i dalje obavljaju uz poštovanje svih mera predostrožnosti i zaštite kako korisnika tako i radnika. Iz ovog preduzeća mole sugrađane za strpljenje kada je u pitanju uređenje grobalja, budući da vremenske prilike pogoduju bržem rastu biljaka i korova.

Uvođenjem vanrednog stanja i JKP „Pogrebno“ našlo se pred novim izazovom. Veliki broj sahrana, a mere i preporuke Vlade Srbije neizvesne iz dana u dan. Činu poslednjeg ispraćaja najbližih tokom protekla dva i po meseca, mogli su da prisustvuju samo najuži članovi porodice, sveštenik i radnici ovog preduzeća, i to uz poštovanje mera koje se odnose na higijensku i zdravstvenu sigurnost objekata i lica.

Popuštanjem mera Kriznog štaba Republike Srbije, i posao preduzeća vraćao se ustaljenim procedurama. Sahrane se sada odvijaju uobičajeno, ali uz obavezno poštovanja mera prevencije i zaštite.

Iako su zaposleni na održavanju grobalja i tokom vanrednog stanja bili angažovani na njihovom uređenju, policijski čas i gust raspored pogreba nisu ostavljali mnogo slobodnog vremena za njegovim obavljanjem. Proteklih dana bilo je i nekoliko primedbi građana na visoku travu i neuređenost grobalja, ali iz JKP „Pogrebno“ mole sugrađane za strpljenje, jer česte padavine čine da oni rade „Sizifov posao“.

Za ulazak u prodavnice i prostorije JKP „Pogrebno“ i dalje važi ograničenje koje se odnosi na maksimalno istovremeno prisustvo dve osobe. Ovim merama onemogućeno je obavljanje prenosa prava korišćenja grobnog mesta, budući da tom činu najčešće prisustvuje veliki broj zakonskih naslednika. Međutim, kako iz preduzeća objašnjavaju, nema potrebe za zabrinutošću budući da ovo pravo ne može da propadne produžetkom roka, kao i da će narednih dana ponovo početi da daju termine.

Ostale vesti iz ove kategorije