RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Zaštimo mlade od manipulacije duvanske industrije

Aleksandra Orlić | 29. maj 2020. | 11:09 | Zdravstvo

Zaštimo mlade od manipulacije duvanske industrije

Prema poslednjem istraživanju globalne upotrebe duvana iz 2017. godine, u populaciji dece uzrasta od 13 do 15 godina, beleži se porast korišćenja novih duvanskih i nikotinskih proizvoda. Stoga je ovogodišnja kampanja povodom Svetskog dana bez duvana, koji se obeležava 31. maja, usmerena upravo ka zaštiti mladih od manipulacije duvanske industrije i sprečavanje upotrebe među mladima.

Prema poslednjem istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, u našoj zemlji puši 11 odsto dečaka i devojčica, od kojih devet odsto upotrebljava nargilu, a oko šest elektronske cigarete. Budući da dugotrajno konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda neretko rezultira karcinomom pluća, usana i jezika, akutnim infarktom miokarda ili mozga, te višestrukim oštećenjima zdravlja čoveka, važno je na vreme reagovati i sprečiti njihovu popularizaciju među omladinom.

Kako bi se osnažili u borbi protiv upotrebe duvana, nove generacije je neophodno edukovati o višedecenijskim taktikama duvanske industrije, ističu stručnjaci. Godišnje, ona troši 8 milijardi dolara, na plasiranje i promociju proizvoda različitih ukusa i arome, atraktivnih i modernih dizajna, „manje štetnih“ proizvoda poput elektronskih cigareta ili IQOS-a, te reklamiranja putem društvenih mreža i brojnih influensera.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvana, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica u saradnji sa partnerima, u nedelju organizuje Vebinar, na internet platformi ZOOM. Tom prilikom, stručna lica će od 10 do 11 časova, mladima predstaviti strategije i taktike duvanske industrije, a svoj doprinos daće i vršnjački edukatori gradske organizacije Crvenog krsta.

Moto Vebinara i ovogodišnje kampanje je „Zaštita mladih od manipulacije duvanske industrije i sprečavanje upotrebe duvana i nikotina među mladima“, upravo ukazujući na globalni problem popularizacije ovih proizvoda.

Tehnički detalji oko prijavljivanja za učešće: koristiće se internet platforma i aplikacija ZOOM koju je moguće skinuti sa adrese https://zoom.us/support/download. Кako biste se uključili u program i pratili vebinar, potrebno je da kliknete na sledeći link https://zoom.us/j/96865757050 i upišete svoje ime i email adresu. Moguće je pratiti preko bilo kog računara, tableta ili mobilnog telefona, a pitanja se mogu kucati u Čet polju dok traje vebinar.

Ostale vesti iz ove kategorije