RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sterilizacija ključna u borbi protiv napuštenih pasa i mačaka

Aleksandra Orlić | 1. jun 2020. | 13:11 | Društvo

Sterilizacija ključna u borbi protiv napuštenih pasa i mačaka

Ovih dana, na ulicama grada može se primetiti povećan broj napuštenih pasa i mačaka, neretko štenaca ili mačića sa majkom. Razlog tome je, kako kažu u azilu, neodgovorno vlasništvo i izbegavanje sterilizacije životinja, što pored neizvesnog pitanja njihove egzistencije može rezultirati i ozbiljnim zdravstvenim problema, na šta ukazuju veterinari.

Priča napuštene ženke mešanca, pre dva meseca krenula je da dobija pozitivan epilog. Volonteri azila „Subotičke njuškice“, pronašli su je na ulici i dodelili joj ime Čokoladica. Ona se trenutno oporavlja od nedavne sterilizacije, nakon čega će svoje dane provoditi u domu novih vlasnika.

Malena „njuškica“ jedna je od 130 pasa koji u Ljermontovoj 86 čekaju svoje bolje dane. Nažalost, broj onih koji dele njihovu sudbinu zbog neodgovornog vlasništva i nekontrolisanog razmnožavanja se svakodnevno povećava, naročito sada, nakon perioda parenja.

Ocena volontera je da se uporedo sa rastom broja napuštenih životinja povećava i empatija za udomljavanjem. Međutim, kako bi se izbegle neželjene situacije, uslov da iz prihvatilišta izađete sa novim ljubimcem, jeste da imate ograđeno dvorište ili stan, vakcinišete i čipujete psa, ali i da se životinja steriliše ili kastrira. Ovom rutinskom procedurom, kažu veterinari, značajno im se poboljšava kvalitet životinje i smanjuju rizici po njihovo zdravlje.

Osnovni cilj sterilizacije jeste da se kontrolom rađanja, dugoročno i na human način smanji prekobrojna populacija napuštenih, nevlasničkih životinja, prvenstveno pasa i mačaka, a po preporuci svetske veterinarske struke idealno vreme za obavljanje ovog operativnog zahvata je u prvoj godini života, tačnije oko 9. ili 10. meseca starosti.

Ostale vesti iz ove kategorije