RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Od danas dostupno testiranje prisustva antitela na korona virus

Aleksandra Orlić | 3. jun 2020. | 10:57 | Zdravstvo

Od danas dostupno testiranje prisustva antitela na korona virus

Sugrađani koji žele da se testiraju na prisustvo antitela na korona virus, od danas to mogu da urade u Zavodu za javno zdravlje Subotica, u terminu od 7 do 9.30 časova, uz prethodnu uplatu od 1.200 dinara na jedinstveni žiro račun. Reč je o brzom serološkom testu za čije potrebe se uzima venska krv, a rezultati su poznati već za 15 minuta.

Za zdravstvene ustanove u Severnobačkom okrugu obezbeđeno je ukupno 8.000 seroloških testova, koje će zainteresovani sugrađani moći da urade u lokalnom Zavodu za javno zdravlje. Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, ovaj test može da bude vrlo koristan, jer otkriva prisustvo antitela klase IgM i IgG, odnosno može da pokaže da li je osoba trenutno inficirana i da li je pojedinac bio u kontaktu sa virusom.

Za testiranje nije potrebna nikakva priprema, tako da je dozvoljeno prethodno konzumiranje hrane i pića, međutim neophodno je uplatiti 1.200 dinara na jedinstveni žiro račun i sa dokazom o uplati doći na vađenje krvi. Ukoliko se dokaže prisustvo IgM-a, poželjno je uraditi i pi-si-ar test koji bi utvrdio stanje infekcije.

Rezultati pi-si-ar testova koji važe 72 sata, dobijaju se u roku od 24 do 48 časova, dok su rezultati serološkog testiranja gotovi za petnaestak minuta i mogu se podići radnim danima od 13.30 do 14 časova.


TEКUĆI RAČUN: 840-17750-34 (broj žiro računa je isti za brze serološke i RT-PCR testove) - https://www.rfzo.rs/index.php/vesti/1062-rt-pcr-sars-cov-2

Ostale vesti iz ove kategorije