RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Istorijski arhiv - mesto očuvanja prošlosti i nastanka budućnosti

Aleksandra Orlić | 9. jun 2020. | 13:05 | Društvo

Istorijski arhiv - mesto očuvanja prošlosti i nastanka budućnosti

Međunarodni dan arhiva ustanovljen je 2004. godine, i obeležava se na današnji dan kako bi se razvila svest o tome kakav je značaj pisane dokumentacije i njenih čuvara, odnosno ustanova arhiva. Ovim povodom ekipa TV Subotica, posetila je subotički Istorijski arhiv, čija građa se prostire na oko 7.600 dužnih metara, tačnije na preko 40 miliona listova dokumentacije.

Prvi tragovi subotičkog Istorijskog arhiva, vezuju se za 16. jul 1947. godine kada je u našem gradu postavljen prvi rukovodilac arhivskog područja. Narednih sedam decenija ova ustanova kulture nastoji da prikuplja i obrađuje staru pisanu dokumentaciju iz života i naroda sa ovog prostora, koja je zapisana na preko 40 miliona hartija, a čiji najstariji dokument datira čak iz XVII veka.

Najčešće tragajući za svojom ličnom istorijom, Istorijski arhiv tokom godine poseti oko stotinu istraživača, što preko onlajn platforme, što u prostorijama čitaonice.

Uloga arhiva u svedočenju o prošlosti, o životu određene sredine, i njenom civilizacijskom putu ogleda se i u tome što predstavlja bazičnu osnovu za dalja istraživanja i bolje razumevanje današnjice, te novijem pisanju istorije. Po rečima istoričara, Geze Vaša, subotički arhiv jedan je od najboljih u Srbiji upravo jer poseduje bogatu „građu“.

Uzimajući u obzir impozantnu količinu dokumenata sa kojim raspolaže, hronični nedostatak arhiva je  duplo manji smeštajno-prostorni kapaciteti, i to raspoređen na šest lokacija.

Proces nastajanja arhivske građe, to jest dolaska dokumenata do arhiva u proseku traje tridesetak godina. Onu koja postoji u našem gradu, svojim pisanim tragovima revnosno obogaćuje oko 800 stvaralaca, poput obrazovnih i ustanova kulture, zdravstvenih institucija i brojnih privrednih subjekata.

Ostale vesti iz ove kategorije