RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Regionalna deponija u Bikovu proizvodi organsko đubrivo

Aleksandra Orlić | 10. jun 2020. | 12:49 | Društvo

Regionalna deponija u Bikovu proizvodi organsko đubrivo

Oko 10.000 tona mulja, koji se na godišnjem nivou stvara prilikom rada gradskog prečistača, kompostira se u Regionalnoj deponiji u Bikovu, a potom i koristi za dobijanje organskog đubriva. Na ovaj način rešava se dugogodišnji problem JKP „Vodovod i kanalizacija“, i produžava radni vek deponije.

Do pre desetak godina, problem odlaganja mulja koji nastaje u radu gradskog prečistača,  bio je nerešiv. Rekonstrukcijom kolektora stvorili su se uslovi da taj otpad bude tretiran procesom anaerobne digestije, a otvaranjem Regionalne deponije omogućeno je njegovo adekvatno skladištenje.

Ukupan kapacitet kompostilišta, u koji dnevno pristiže 50 tona mulja, je 20.000 tona biorazgradivog otpada na godišnjem niovu. Njegovim tretiranjem  iz komunalnog otpada, produžava se životni vek Regionalne deponije, a ujedno dobija i višenamenski proizvod.

U plasteniku cveća koje uzgaja JP „Palić-Ludaš“, trenutno se vrši eksperimentalna primena dobijenog đubriva. Ukoliko rezultati budu pozitivni, ono će se i ubuduće koristiti za potrebe ovog preduzeća, umesto dosadašnjeg prirodnog komposta, čiji proizvod su čekali i po nekoliko godina.

Dobrobiti ovakvog kompostiranja ogledaju se i u očuvanju životne sredine, budući da se sakupljeni selektivni otpad prerađuje i vraća u zemlju, odnosno jednim potezom se povezuju ekologija i poljoprivreda.

Po rečima Timee Horvat, zamenice gradonačelnika Subotice, Grad pruža punu podršku radu Regionalne deponije, koja je, kako je istakla, jedan od najopremljenijih regionalnih centara za prikupljanje i skladištenje otpada.

Ostale vesti iz ove kategorije