RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ispit za frizera pod "punom opremom"

Aleksandra Orlić | 12. jun 2020. | 12:40 | Društvo

Ispit za frizera pod "punom opremom"

Učenice Srednje medicinske škole koje su se školovale za ženskog frizera, polagale su završni ispit. Osim činjenice da je ovo možda poslednja generacija koja je obrazovanje sticala na ovom smeru, od prethodnih je razlikovalo i to što je maturu polagala pod maskama, vizirima i sa rukavicama.

Buduća frizerka Teodora Parnjes, ljubav prema stilizovanju kose gaji od malih nogu. Još kao dete pohađala je časove plesa na kojima je savladala i pletenje kose u pletenicu, a ovu tehniku je odabrala da prikaže i prilikom polaganja teorijskog dela završnog ispita.

Na ovom smeru đaci stiču stručno obrazovanje bazirano na savremenim dostignućima nauke, tehnologije i prakse i osposobljavaju se za samostalno izvođenje frizerskih procedura. Takođe, oni formiraju svest o značaju ove struke, razvijaju estetsku kulturu i formiraju kreativan odnos prema radu. Stečeno znanje, četrnaest maturantkinja, pod zaštitnom opremom i uz sve mere predostrožnosti, predstavile su školskoj komisiji.

U Srednjoj medicinskoj školi ranijih godina đaci su se obučavali za muškog ili ženskog frizera, dok je za školsku 2020/2021. bilo predviđeno kombinovano odeljenje, čije otvaranje, kao ni prethodne godine, Ministarstvo prosvete nije odobrilo. Zbog toga bi škola mogla da izgubi pravo na frizerski salon na Radijalcu, u kom se obavljala praktična nastava. To bi bila, kako profesori kažu, velika šteta, budući da su se u njemu, na obostrano zadovoljstvo đaka i sugrađana, redovno obavljali frizeraji.

Svima koji završe trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje za frizera, subotička Medicinska škola nudi mogućnost dodatne kvalifikacije za peti stepen, koje je moguće pohađati tek nakon dve godine rada u struci.

Ostale vesti iz ove kategorije