RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u koncentracione logore

Aleksandra Orlić | 16. jun 2020. | 12:55 | Društvo

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u koncentracione logore

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomen-ploče u Sinagogi i nekadašnjem getu, obeležena je godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u koncentracione logore tokom Drugog svetskog rata.

Šesnaesti  jun 1944. godine, za tada petomesečnu bebu Đenđi Halbror, danas Karadžić, značio je da će svoju prvu godinu života, umesto uljuljkana u dečjoj kolevci, sa majkom provoditi na betonu tri logora. Iz tog perioda, kaže, ne pamti skoro ništa, pa čak ni iz priča, budući da se nakon povratka, u njihovoj kući o preživljenom nije govorilo.

Te godine, iz Subotice je deportovano 4.000 subotičkih Jevreja u logore širom Evrope. Na panonsko tlo vratilo se svega 1.080, od kojih polovina 1948. godine trajno odlazi u Izrael. Prema rečima predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Roberta Sabadoša, ovaj dan je izuzetno značajan kao opomena narodu, da ne dozvoli da se istorija ponovi.

Koliko je važno sećanje na jedan od najtežih i najtužnijih perioda u istoriji jevrejskog naroda, istakao je i Isak Asiel, glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji.

Žrtva koju je jevrejski narod zarad mira podneo pre 76 godina, omogućio je sugrađanima da danas žive mirnim životom, u slozi, poštovanju i uvažavanju, naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Jevrejska opština danas broji oko 250 članova, među kojima je šestoro onih koji su preživeli užas Holokausta. U znak sećanja na sve žrtve, predstavnici Grada, Severnobačkog okruga, generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, brojnih saveza i udruženja, položili su vence na spomenik u dvorištu Sinagoge.   

Ostale vesti iz ove kategorije