RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

U centru oslikan mural posvećen Jakabu, Komoru i Rajhlu

Aleksandra Orlić | 16. jun 2020. | 13:00 | Kultura

U centru oslikan mural posvećen Jakabu, Komoru i Rajhlu

Proteklog vikenda, na bočnom zidu Otvorenog univerziteta, osvanuo je mural posvećen jednim od najpoznatijih arhitekata koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg grada. Omaž Jakabu, Komoru i Rajhlu, svečano je otvoren 10. juna, na Svetski dan secesije, kako bi se simbolično ukazalo na dominantni pravac njihovog stvaralaštva.

Prelaz 19. u 20. vek, u najsevernijem gradu Bačke, obeležio je procvat secesije po kom je on i danas prepoznatljiv. U tadašnjoj varošici, nicale su velelepne građevine poput Gradske kuće, Palate Ferenca Rajhla, Sinagoge i Vodotoranja na Paliću, čija izgradnja je bila vođena upravo vizijom arhitekata - Marcela Komora, Deža Jakaba i Ferenca Rajhla.

Zahvaljujući dizajnu Andreja Pejovića i veštim rukama umetnika Marka Stankovića i Dejana Stojšića, jedna od najfrekventnijih lokacija u Subotici, sada je postala spomen mesto prošlih vremena. Ovo nije prvi put da lokalni umetnici, u saradnji sa Centrom za lokalnu demokratiju „oživljavaju“ zidove našeg grada. Na drugoj strani Otvorenog univerziteta, od pre godinu dana stoji trag o prošlogodišnjem muzičkom koncertu „Rock and park“, a u planu entuzijastičnih kreativaca je još nekoliko projekata.

Omaž arhitektonskim velikanima Subotice, Centar za lokalnu demokratiju Subotica, realizovao je u okviru regionalnog projekta „CLINK – Kulturno nasleđe kao spona koja povezuje lokalne zajednice“, koji se sprovodi u još pet zemalja.

Ostale vesti iz ove kategorije