RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Počelo polaganje završnog ispita za osmake

Aleksandra Orlić | 17. jun 2020. | 10:05 | Društvo

Počelo polaganje završnog ispita za osmake

U osnovnim školama danas je počelo polaganje završnog ispita koji će trajati do petka. Osmaci su prvog dana male mature rešavali test iz maternjeg jezika, dok ih sutra očekuje provera znanja iz matematike, a u petak kombinovani test iz pet predmeta.

Polaganje male mature iz maternjeg jezika za  učenike osmih razreda počelo je jutros u 9 časova. Za rešavanje testa imali su dva sata na raspolaganju, a kako su nam rekli, zadaci im nisu zadali puno muke i nadaju se dobrim rezultatima.

Test iz maternjeg jezika u OŠ „Matko Vuković“ radilo je 82 učenika, i to 20 đaka na hrvatskom i 62 na srpskom nastavnom jeziku. Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, polaganje je ove godine organizovano u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje kako učenika, tako i zaposlenih – uz nošenje maski i obaveznu dezinfekciju.

Ove godine po prvi put je uspostavljen i nov sistem realizacije male mature, koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova. Tako se urađeni testovi šalju u beogradski Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na skeniranje, nakon čega ih dan kasnije, putem računara, pregledaju određeni nastavnici.

Maturanti će preliminarne rezultate sva tri testa moći da saznaju 23. juna, dok se konačni očekuju pet dana kasnije, odnosno 28. juna.

Ostale vesti iz ove kategorije