RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Žombor Roža dobitnik priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“

Aleksandra Orlić | 23. jun 2020. | 10:43 | Kultura

Žombor Roža dobitnik priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“

Svečana dodela priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“, održana je sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće. Za istaknuto delo i zapažena ostvarenja, ove godine nagradu je dobio mladi subotički inovator intelektualnih veština - Žombor Roža.

Po struci građevinski inženjer, Žombor Roža godinama izučava različite načine i metode uz pomoć kojih se kod čoveka mogu pospešiti brojne intelektualne sposobnosti. Kako kaže, najveći efekat kod dece i mladih, koji su mu ciljna grupa, postiže se igranjem šaha. Tako je on razvio individualnu obrazovnu metodu, sa kojom je doprineo promociji i primeni ovog sporta u školskoj nastavi.

On je poznat i kao tvorac i organizator šahovskih festivala „Chesstivity“ i „Funchesstic“, kao i kvizova „Unutrašnji krug“, „Ćao Vaše Veličanstvo!“ i drugih. Uspešno vodi jednu subotičku multinacionalnu školu, gde kroz programiranje i kreiranje kompjuterskih igrica sa učenicima takođe radi na njihovom intelektualnom osnaživanju. Nagrada „Dr Ferenc Bodrogvari“ za njega predstavlja podstrek za realizaciju daljih planova i potvrdu dosadašnjeg rada.

Nagrada „Dr Ferenc Bodrogvari“ dobila je ime po poštovanom filozofu, profesoru, piscu i stvaraocu. Samo pola godine pre njegove prerane smrti, 1979. godine, proglašen je prvim dobitnikom priznanja za umetničko stvaralaštvo — „Šaman“. Nakon njegovog odlaska u večnost, usledila je inicijativa da se ovo priznanje nazove upravo po  prvom dobitniku.

Ova nagrada se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Ostale vesti iz ove kategorije