RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

UV indeks zračenja vrlo visok - neophodna zaštita

Aleksandra Orlić | 8. jul 2020. | 10:19 | Zdravstvo

UV indeks zračenja vrlo visok - neophodna zaštita

Indeks UV zračenja je ovih dana gotovo u celoj zemlji u kategoriji vrlo visokog, zbog čega stručnjaci apeluju daje važno da obratimo pažnju na umereno izlaganje suncu, kao i da treba preduzeti sve mere zaštite kako uživanje na suncu ne bi ostavilo trajne posledice na našu kožu.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, sada je već izvesno da će većina spas od vrelih letnjih dana tražiti u prirodi ili pak na gradskim bazenima i u obližnjim kupalištima. Stručnjaci ističu da je boravak na suncu vrlo bitan, jer predstavlja izvor života i nadoknađuje potrebe organizma za nezamenljivim - D vitaminom. Međutim, pozitivni efekti se mogu postići samo ukoliko se odgovorno ponašamo, tačnije koristimo adekvatnu zaštitu i izbegavamo najkritičniji deo dana od 10 do 17 časova.

Boravak na suncu za sve generacije je neophodan, naročito sada, budući da ima brojne blagotvorne učinke na imunitet čoveka.

Ipak, prekomerno izlaganje sunčevim zracima bez adkevatne zaštite može dovesti do opekotina, suvoće kože, proširenih kapilara i sunčanice. Kao fatalna posledica izloženosti ultraljubičastim zracima, je mogućnost pojave kožnih tumora, koji se manifestuju nakon nekoliko godina, pa čak i decenija.

Zaštitna sredstva treba nanositi dvadesetak minuta pre izlaganja suncu i više puta dnevno. Naročito je važno odabrati preparate za sunčanje koji sadrže adekvatnu zaštitu od UVA i UVB zračenja i odgovarajuću jačinu u zavisnosti od tipa kože i tena, a ne sme se zanemariti ni nega tela nakon sunčanja.

Pored brojnih preparata, preporuka stručnjaka je da tokom letnjih dana nosimo svetlu, laganu odeću, u kombinaciji sa šeširom sa širokim obodom i naočarima za sunce sa određenim UV  filterom. Ovakvo odevanje preporučljivo je čak i kada ima oblaka, jer i tada vreba opasnost od štetnog zračenja.

Ostale vesti iz ove kategorije